První jarní kvítky

30.03.2022

Jaro je tady a v přírodě to krásně raší, pučí a kvete. Naše louky a zahrady zdobí první jarní květiny. Víte, že některé z nich mají také léčebné účinky? Ráda bych se s vámi podělila o pár informací a tipů ohledně květin, které se nachází v mém okolí a naše rodina je hojně využívá, díky blahodárným účinkům na náš organismus.

Violka vonná

Bylina hojně se vyskytující téměř po celém světě. Velmi v oblibě ji měli Řekové, Římani i Keltové. Používala se v kosmetice a cukrařině. Římané věřili, že pomáhá překonávat kocovinu.

Violka působí jako antiseptikum, demulgens a projímadlo, usnadňuje vykašlávání. Z květů se připravuje výluh či sirup na nespavost, bolest hlavy či k uklidnění nervů. Výluhy z listů a kořenů se užívají při kataru, zánětu průdušek nebo na kocovinu. Violková ústní voda může omezovat infekce. V aromaterapii se pojí s léčbou vyčerpání.

Podběl lékařský

Druh domácí v Evropě a severní Africe, Asii a Americe. Historie léčebného využití podbělu sahá asi 2500 let nazpět, existují zmínky o jeho využití coby léku na kašel, astma a onemocnění průdušek. Dioscorides i Plinius doporučovali kouřit listy byliny ke zmírnění záchvatů kašle. Tato tradice pokračuje dodnes i v moderní medicíně.

Podběl působí protizánětlivě a usnadňuje vykašlávání. Doporučuje se jej macerovat za studena, aby si uchoval slizovité látky, které se varem zničí a které právě pomáhají s dýchacími problémy. Zevně ošetřuje hmyzí kousnutí, podrážděnou kůži, vředy, boláky a křečové žíly. Úbory mají silnější účinky než listy.

Sedmikráska

Vyskytuje se v Evropě, Malé Asii i Severní Americe. Jakmile tyto květinky začnou rašit, začíná jaro. Dříve lidé věřili, že nosí štěstí a největší sílu má údajně na Svatého Jána. Není náročná na živiny, vyroste i na neúrodné půdě, a proto se ji také lidově říká chudobka.

Jako její dvě kolegyně, i sedmikráska pomáhá při dýchacích onemocnění. Dále podporuje trávení, působí jako analgetikum a je protizánětlivá. Ve větším množství, stejně jako violka, může být laxativní. A, stejně jako podběl, je dobrou pomocnicí při hmyzím bodnutí.

Všechny tři byliny mají opravdu blahodárné účinky na naše zdraví. V další části článku bych se ráda podělila o pár jednoduchých tipů, co vše se z těchto kytiček dá udělat za dobroty.

Recepty

V prvé řadě mohou krásně ozdobit a dochutit různá smoothie a čerstvé saláty, případně je můžeme odšťavnit. Jak jsem již psala u podbělu, výborná je macerace za studena, díky níž neztratíte prospěšné látky, které by se varem zničily, a získáte chutný osvěžující nápoj. Pokud byste chtěli přeci jenom za deštivého dne pití spíš teplejší, stačí si macerát lehce přihrát, neměl by ale přesáhnout teplotu 40°C.

Květové víno

tento jednoduchý recept jsem našla ve své oblíbené keltské kuchařce. Už staré civilizace přidávaly květy do vína, aby jim dodali svěží chuť. Keltové tento nápoj popíjeli při oslavách Beltainu (čarodějnic).

Postup je jednoduchý. Vezměte jakékoliv víno (bílé, červené, růžové) a cca do 0,5 litru nasekejte 2-3 hrsti květů violek, podbělu a sedmikrásek. Nechte na tmavém a studeném místě macerovat aspoň 3 týdny.

Květový sirup za studena

Tento sirup je výborný ředěný s vodou nebo jako sladká poleva na lívance či zmrzlinu.

Do 0,5 litru vody nasypte opět 2-3 hrsti nasekaných květů a nechte macerovat 24 hodin na tmavém a studeném místě. Potom nalijte do hrnce a směs zahřejte tak, aby nepřesáhla 40°C. Do směsy nalijte šťávu z 0,5-1 citrónu a doslaďte 100g kokosového cukru nebo medu. Řiďte se podle chuti, někdo má radši šťávu kyselejší, někdo zase sladší. Až se med či cukr rozpustí, přeceďte a nalijte do uzaviratelné, vyvařené či jinak vydesinfikované nádoby a skladujte v lednici. Sirup dělaný za studena a bez konzervantů má jednu nevýhodu - ano a modří už vědí - nevydrží moc dlouhou dobu, proto doporučuji spotřebovat co nejdříve.

Květové sladké máslo

Další velmi jednoduchý a chutný recept.

Nechte přes noc povolit půlku másla. Ráno nasekejte hrst květů a spolu se lžící medu a lžící citrónové šťávy přidejte do másla a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience hezky spojily dohromady. Potom v mističce nebo v potravinářské fólii nechte ztuhnout v lednici. Máslo je výborné na chleba, do sladkých kaší nebo na lívance a palačinky.


Odborné informace jsem čerpala z knihy: SPOHN, Margot. Co tu kvete?: originální průvodce přírodou.