První jarní bylinky: část třetí-Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha
Bršlice je mezi zahrádkáři známá jako neúnavný plevel, kterého se špatně zbavuje. Vyskytuje se téměř po celé Evropě, ve středomořských oblastech na ni nenarazíte. Najít ji můžete i v Americe, kam byla člověkem zavlečena před mnoha lety. Ačkoliv je bršlice mnohými považována za plevel, ve skutečnosti je velmi účinnou léčivkou. Také v kuchyni má mnohé využití. Dělají se z ní polévky, pesta, špenát nebo se přidává do salátů. Má velmi aromatickou chuť připomínající petržel, ale je více "oříšková". Nejchutnější jsou mladé výhonky.
V léčitelství se bršlice používá především při léčení dny nebo revmatismu protože podporuje vylučování soli z těla. Pomáhá s bolestmi kloubů, kladně působí také na otoky, hemeroidy , křeče a zanícené rány. Jelikož působí močopudně, můžeme ji využít při problémech s močovými cestami nebo ledvinami. Dále se využívá při léčbě diabetu nebo detoxikaci organismu. Obsahuje velké množství vitaminu C, dále minerální látky, silice, třísloviny, hořčiny, tanin či organické kyseliny.
Keltové bršlici používali při přípravě různých pokrmů a byla jim známá jako chutná léčivka.
S bršlicí se to může přehnat, pokud ji budete konzumovat příliš může vyvolat nevolnost nebo vám pěkně podráždit ledviny.
Keltský recept na polévku z jarních bylinek
300 g hrubě nadrcené špaldy
1 cibule
2 stroužky česneku
50 g sádla/másla
2 dvojhrsti omytých a nakrájených jarních bylin - medvědí česnek, pampeliška, jitrocel, kopřiva, popenec, sedmikráska, bršlice kozí noha, polníček, ptačinec žabinec...
4 vajíčka
sůl, kmín
Na sádle si osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Když je dozlatova, přidáme nadrcenou špaldu a chvíli ji na sádle osmahneme. Pak zalijeme cca 2 litry vody a vaříme do změknutí. Přidáme bylinky, sůl a kmín. A ještě cca 10 minut povaříme. Na závěr do horké polévky vmícháme rozkvedlaná vajíčka. Podávat můžeme samotné nebo s kváskovým chlebem.
(Zdroj receptu: https://zoommagazin.iprima.cz/historie/keltska-kuchyne-cerstve-sezonni-plodiny-maso-mlecne-vyrobky-bylinky-a-samozrejme-medovina)
