Co všechno se dá udělat z jedné kapsy plné kopřiv?

21.03.2022

Včera jsem doma osiřela. Přítel i dcera vyrazili na výlet a já měla čas pro sebe. Den jsem začala procházkou s naší "hafi" a vyrazila do přírody. Byla jsem mile překvapena, když jsem zjistila, jak krásně to už v přírodě všechno raší. Hned na začátku cesty jsem narazila na mladé kopřivy a divokou pažitku. Jelikož jsem se ten den, co se jídla týče, mohla rozšoupnout dle své libosti (partner s dcerou nejsou vždy schopni mé bylinkové pokrmy "skousnout". ;-)), ihned jsem tyto poklady natrhala do své velké kapsy a v mysli spřádala plány na kopřivové menu. 

Po návratu jsem se do toho ihned pustila. Začala jsem šťávou z mladých kopřiv a jablka. Větší polovinu natrhaných kopřiv jsem omyla a hodila do našeho šnekového odšťavňovače. K tomu jsem přidala jedno jablko a doředila vodou dle chuti. 

Rozdrcené listy kopřiv z odšťavňovače jsem si dala stranou do hrnku a zalila vodou, kde jsem je nechala cca hodinku macerovat. Z této jedné várky jsem udělala tři nálevy a v průběhu dne jsem macerát popíjela.  

K obědu jsem do jídla zapojila i divokou pažitku. Nechala jsem si v misce povolit cca třetinu másla. Lisem na česnek jsem protlačila menší hrst pažitky, tři snítky mladých kopřiv a jeden stroužek česneku. Bylinky jsem v misce spolu s máslem, solí dle chuti a lžící citronové šťávy utřela dohladka. Udělala jsem si topinky z pohankového chleba a máslíčko na ně namazala. Mňamka. :-)

Jelikož mi ještě pár kopřiv a pažitky zbylo, rozhodla jsem se pokračovat a k večeři si udělala "kopřivovou cibulačku". Nakrájela jsem jednu velkou cibuli a nadrobno nasekala kopřivy s pažitkou. Na másle krátce bylinky s cibulí orestovala a zalila vodou. Polívku jsem nechala vařit zhruba dvacet minut a během varu přidala sušený libeček a osolila dle chuti. Po odstavení jsem cibuli a bylinky rozmixovala ponorným mixérem a bylo hotovo. 

Vařit z darů přírody se dá velmi jednoduše a rychle. Není třeba vymýšlet velké složitosti. Bylinky se dají zakomponovat i do běžných jídel, které denně připravujete. Stačí recept jen malinko poupravit. 

Na závěr ještě jeden tip. Kopřiva má velmi specifickou chuť a pokud na ní nejste zvyklí, doporučuji z počátku začít s menším množstvím kopřiv a postupně navyšovat. 

Pokud byste se rádi dozvěděli o kopřivě a jejích blahodárných účincích na organismus víc, přečtěte si můj krátký článek ze seriálu  První jarní bylinky: část čtvrtá-Kopřiva.